Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.

Akkoord
Niet akkoord

Week van de Leefstijl: Dag 5: Snack je fit!

Geplaatst op:

18-10-2024

Humus
 Snack je fit!
  • Voeding

Het Voedingscentrum adviseert 4 tot 7 eetmomenten per dag om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Gezonde tussendoortjes kunnen helpen voorkomen dat je te veel snoept en snackt. 

Zin om het weekend te vieren met een hapje erbij? Denk aan een gezonde borrelplank met rauwkost met hummusdip, olijven, gevulde kerstomaatjes of een gezonde wrap. Klik op deze link voor ideeën en heerlijke recepten! 

  • Mindset

Sluit de dag positief af: schrijf voor het slapen gaan 3 dingen op waar je vandaag dankbaar voor bent. Dit helpt je om met een positief gevoel de dag af te sluiten en bevordert een goede nachtrust.

Hoe vaker je bewust je dankbaarheid opschrijft, hoe meer voordeel je hier uit haalt. Probeer het eens een aantal dagen vol te houden. 

  • Bewegen

Swing het weekend in: start je weekend vol energie met een Zumba-les of eindig je week krachtig met een intensieve Spin, Funxtion en Swim les. Vergeet niet na je training voldoende vocht aan te vullen!

Meer behoefte om samen met de kinderen iets leuks te doen? Elke zaterdag bieden wij om 10:30 uur Familie Bootcamp en op zondag om 11:15u Family Funxtion (beiden locatie FBK).

Tip: Doe zondag  20 oktober gezellig mee met Family Funxtion inclusief een leuke quiz over voeding. Ontdek samen en op een speelse manier de wereld van gezond eten.

Recept “Gezonde Borrelplank”

Wat ligt er op een gezonde borrelplank:

  • Rauwkost: reepjes komkommer, wortel, bleekselderij, paprika, snoeptomaatjes
  • Olijven
  • 30+ kaasblokjes
  • Ongezouten en ongebrande noten: paranoten, walnoten, pecannoten, pistachenoten, cashewnoten
  • Zoetzure augurkjes of Amsterdamse uitjes
  • Kerstomaatjes gevuld met hüttenkäse, zie recept 1
  • Volkorenwraps met kipfilet, zie recept 2
  • Volkoren stokbrood met zelfgemaakte hummus, zie recept 3
  • Volkoren melba toast of volkorenstokbrood met zelfgemaakte pesto, zie recept 4 

Recept 1: Kerstomaatjes gevuld met hüttenkäse

Ingrediënten: 12 kerstomaatjes, half bakje hüttenkäse, verse bieslook, peper

Bereiding: Snijd het kapje van de kerstomaatjes af en hol de tomaatjes uit. Breng de hüttenkäse op smaak met de fijn gesneden bieslook  en een beetje peper. Vul de kerstomaatjes met het hϋttenkäsemengsel en leg het kapje weer op de tomaat. 

Recept 2: Volkorenwraps met kipfilet

Ingrediënten: Kipfilet, zuivelspread of Philadelphia, ijsbergsla of rucola 

Bereiding: Smeer de volkorenwrap in met zuivelspread. Beleg met de kipfilet, sla, rol o[ en snij in stukjes. 

Recept 3:  Hummus voor op volkoren stokbrood 

Ingrediënten: 1 blik kikkererwten, 3 teentjes knoflook,3 eetlepels citroensap, 3 eetlepels tahin, gemalen komijn en cayennepeper.

Bereiding: Neem het blik kikkererwten en laat die uitlekken, maar bewaar wat van het vocht. Doe de kikkererwten met de gepelde teentjes knoflook citroensap, tahin en wat gemalen komijn en cayennepeper in de keukenmachine. Meng alles tot een gladde crème en voeg eventueel wat van het vocht toe om de hummus mooi smeuïg te maken. Breng de hummus op smaak met peper en zout en garneer met verse peterselie. 

Recept 4: zelfgemaakte pesto voor op volkoren melba toast of volkorenstokbrood

Ingrediënten: 2 teentjes knoflook, 50 gram pijnboompitten, 50 gram Parmezaanse kaas, 50 gram basilicumblaadjes, zout, 125 ml olijfolie.

Bereiding: Pel de teentjes knoflook en doe ze in een keukenmachine. Voeg hier de pijnboompitten,  Parmezaanse kaas, basilicumblaadjes en een snufje zout aan toe. Laat de keukenmachine draaien tot alle ingrediënten helemaal fijngesneden zijn.

Voeg nu de geurige olijfolie toe en laat het mengsel nog even draaien tot er een grove groene saus ontstaat. Proef de pesto, misschien moet er nog een beetje zout bij.

Eet smakelijk!